Kniepijn bij het fietsen: Voorkom en Verlicht

Kniepijn is een veelvoorkomend probleem voor fietsers, en het kan je plezier in het rijden behoorlijk bederven. Maar wist je dat veel knieblessures bij het fietsen kunnen worden voorkomen of verlicht door op je fietspositie en techniek te letten? In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van kniepijn bij het fietsen en delen we tips om dit ongemak te voorkomen of te verminderen.

Waarom Fietsers Kniepijn Krijgen
Voordat we de oplossingen bespreken, laten we eens kijken waarom kniepijn zo vaak voorkomt bij fietsers. Fietsen is een herhalende beweging waarbij je kniegewrichten constant worden belast. Tijdens een gemiddelde fietstocht maak je duizenden pedaalbewegingen, waarbij je knieën buigen en strekken. Dit kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk tot pijn.

Het probleem is dat kniegewrichten hoofdzakelijk zijn ontworpen voor beweging in één richting, zoals een scharnier. In tegenstelling tot heup- en enkelgewrichten, die meer bewegingsvrijheid hebben, zijn knieën minder flexibel. Ze kunnen enige zijwaartse beweging verdragen, maar langdurige of herhaalde belasting in andere richtingen kan problemen veroorzaken.

Daar komt nog bij dat kniegewrichten voornamelijk bestaan uit bindweefsels zoals ligamenten en pezen, die beperkte bloedtoevoer hebben. Dit maakt knieën robuust tegen verwondingen, maar als er een blessure optreedt, kan het herstel lang duren vanwege de beperkte bloedcirculatie.

Mechanische Oorzaken van Kniepijn bij het Fietsen
Nu we begrijpen waarom kniepijn optreedt, gaan we dieper in op de mechanische oorzaken en hoe je deze kunt aanpakken:

 1. Cleat Rotational Angle (Hoek van de Schoenplaatjes): Een verkeerde hoek van je schoenplaatjes kan kniepijn veroorzaken doordat dit extra stress op je kniegewrichten legt. Zorg ervoor dat je schoenplaatjes correct zijn afgesteld volgens de aanwijzingen in de handleiding.
 2. Cleat Position Fore and Aft (Voor- en Achterwaartse Positie van de Schoenplaatjes): De positie van je schoenplaatjes kan ook van invloed zijn op je knieën. Een onjuiste positie kan tot knieproblemen leiden. Volg de instructies in de handleiding om de optimale positie te bepalen.
 3. Het Uitklikken van het Pedaal: Sommige pedaalsystemen, zoals Shimano Spd SL en Speedplay Zero, kunnen lastig zijn om uit te klikken, vooral met nieuwe schoenplaatjes. Dit kan leiden tot spanning op de knieën. Overweeg pedalen met een lagere veerspanning als je moeite hebt met uitklikken.
 4. Voetafstand (Stance Width): Als je voeten tijdens het fietsen dichter bij elkaar staan dan je knieën, kan dit de ideale bewegingsrichting van je knieën verstoren. Zorg ervoor dat je voeten de juiste afstand hebben om extra belasting van je knieën te voorkomen.
 5. Zithoogte: Een te hoge zadelstand kan leiden tot compenserende bewegingen, zoals kanteling van het bekken en overmatige strekking van één been. Dit kan kniepijn veroorzaken. Pas je zithoogte aan om een evenwichtige en comfortabele zithouding te bereiken.

Hoe Voorkom je of Verlicht je Kniepijn bij het Fietsen

Het voorkomen of verlichten van kniepijn bij het fietsen begint met de juiste fietspositie en instellingen. Hier zijn enkele stappen om je te helpen:

 • Zorg ervoor dat je schoenplaatjes volgens de instructies correct zijn geïnstalleerd.
 • Controleer en pas de hoek van je schoenplaatjes aan om de natuurlijke positie van je voeten te volgen.
 • Experimenteer met de voor- en achterwaartse positie van je schoenplaatjes om te zien welke positie het meest comfortabel en knievriendelijk is.
 • Overweeg pedalen met een lagere veerspanning als het uitklikken moeilijk is.
 • Zorg ervoor dat je voeten de juiste afstand van elkaar hebben om overbelasting van je knieën te voorkomen.
 • Stel je zithoogte af op een niveau dat je bekken in een neutrale positie houdt en zorg ervoor dat beide benen gelijkmatig strekken.

Het is belangrijk op te merken dat fietsers verschillend zijn, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Experimenteer met deze aanpassingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en om kniepijn te voorkomen of te verlichten. Met de juiste aandacht voor je fietspositie en techniek kun je genieten van pijnvrije fietstochten. Veel plezier op de weg!

Nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en acties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!