Hoe kan een kilootje minder je mountainbikeprestaties verbeteren?

Recent kwam ik een interessant artikel tegen op het internet dat mij aan het denken zette. De wintermaanden brengen gezelligheid met zich mee, maar voor velen betekent dit ook meer en ongezonder eten.

Als je liever niet wilt afvallen in januari, kan het een goed idee zijn om te kijken naar manieren om een ​​kilootje minder te wegen, zodat je sneller kunt blijven mountainbiken. Maar wat is het daadwerkelijke effect van een kilootje minder op je mountainbikeprestaties? Het artikel dat ik lees, gaat hier dieper op in.

Een Praktijktest met Twee Bidons
In het artikel werd een praktijktest beschreven die werd uitgevoerd op een regelmatig mountainbikeparcours in de bossen van Lunteren. Dit parcours bood voldoende hoogteverschillen en uitdagende hindernissen, ideaal voor mountainbikers. De test werd uitgevoerd op een ronde van ongeveer 3,5 kilometer met iets meer dan 100 hoogtemeters.

Om de impact van het gewicht te onderzoeken, werd ervoor gezorgd dat alle andere factoren constant bewezen waren. Dezelfde mountainbike, kleding en wattage worden gebruikt bij elke ronde. Het enige wat gevarieerd werd, was het gewicht. Twee bidons werden gevuld met water, wat samen 1,4 kilo woog was. De testpersoon reed afwisselend elke ronde met de bidons op de fiets en zonder, en in totaal werden vijf rondes gereden van ongeveer 12 minuten op het omslagpunt. De eerste ronde blijkt als opwarming en werd niet meegenomen in de test. De wattage werd gecontroleerd met een vermogensmeter op de mountainbike, en tussen de testrondes werd steeds eenzelfde stuk van ongeveer 5 minuten met lage intensiteit gereden.

Resultaten en Analyseren
Na het lezen van het artikel werd duidelijk dat de vermogensmetingen en tijden varieerden naargelang het gewicht. Het interessant was dat de eerste ronde, ondanks het hoogste vermogen, krachtig sneller was dan de tweede ronde met de bidons. Het verschil is zelfs 14 seconden effectief. Ondanks dat waren zowel de genormaliseerde vermogens als de gemiddelde vermogens redelijk consistent. Dit suggereerde dat andere succesvolle omstandigheden in de eerste ronde bijdroegen aan de snellere tijd.

Conclusie
Het artikel concludeerde dat gewichtsvermindering kan leiden tot betere mountainbikeprestaties, afhankelijk van de wattage die je levert. Het gewicht van een gemiddelde crosscountry mountainbike ligt meestal tussen de 11 en 12 kilo, terwijl de lichtste hardtail mountainbikes rond de 9 kilo wegen. Het verschil tussen een topmodel full-suspension mountainbike en een topmodel hardtail mountainbike kan al snel een kilo zijn. Dit inzicht is waarom sommige professionele mountainbikers soms overschakelen naar een hardtail mountainbike vanwege het gewichtsvoordeel.

Het artikel op het internet gaf een boeiende kijk op hoe een kilootje minder het verschil kan maken in je mountainbikeprestaties. Wil je meer weten over hoe je jouw mountainbike comfortabel kunt maken voor betere prestaties? Blijf op de hoogte van onze blog voor meer tips en advies bij Bike Basement!

Nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en acties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!